-2°C bezchmurnie

Historia, Oświadczenie Mazowieckiej Wspólnoty Samorządowej rocznicę Wydarzeń Sierpniowych - zdjęcie, fotografia

Szanowni Państwo!

Zbliża się rocznica jednej z najważniejszych dat we współczesnej historii Polski.

W wyniku Porozumień Gdańskich z 31 sierpnia 1980 r. w całym kraju zaczęły powstawać wolne związki zawodowe. Była to sytuacja bezprecedensowa na całym obszarze Europy Wschodniej kontrolowanej przez ZSRR.

17 września 1980 r. w Gdańsku zebrali się przedstawiciele niezależnego ruchu związkowego z całego kraju. Mazowsze reprezentowali Zbigniew Bujak, Wojciech Wiścicki i Zdzisław Bibrowski. Powołano wtedy do życia Niezależny Samorządny Związek Zawodowy „Solidarność”. Nazwa związku została natychmiast spopularyzowana przez ówczesne media na całym świecie. Litery tłoczące się w pochodzie pod narodowym sztandarem, stały się znakiem rozpoznawalnym dla wszystkich, którym droga była idea wolności i demokracji.

W taki symboliczny sposób rozpoczął się pochód ku pełnej Niepodległości.

Naród, który w wyniku konferencji jałtańskiej z 1945 r. został pozbawiony suwerenności, powstał z kolan i głośno zawołał o swoje niezbywalne prawo do samostanowienia.

Dlatego w dniu 31 sierpnia pamiętajmy o ludziach „Solidarności”, którzy 36 lat temu potrafili stawić czoła niesprawiedliwości, zakłamaniu i arogancji władzy.

W latach stanu wojennego płacili za to wysoką cenę w obozach internowania, aresztach i więzieniach. W zmaganiach z komunistycznym reżimem życie straciło ponad 100 osób. Wielu zostało pozbawionych pracy i straciło bezpowrotnie zdrowie.

Niech 31 sierpnia będzie dniem wspomnienia o ich poświeceniu i złożonej ofierze. Są i będą jednymi z bohaterów naszej dzisiejszej wolności.

Fot. dzieje.pl

Oświadczenie Mazowieckiej Wspólnoty Samorządowej w 36. rocznicę Wydarzeń Sierpniowych komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się